Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2014 » Серпень » 26 » Захист Вітчизни
15:25
Захист Вітчизни

Захист Вітчизни – конституційний обов’язок кожного громадянина України

 

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України" стаття 65 Конституції України

Нинішня неоголошена війна на Сході держави – тема номер один для переживань, турбот та сліз. У випусках новин левова частка матеріалів присвячується зоні АТО, біженцям та окупованому Кримові. Мабуть, зараз саме той час, коли Україна найбільше потребує нашої допомоги. Адже якщо раніше патріотизм був покликом серця, то зараз це обов’язок усіх, кому важлива власна доля.

Конституція України встановлює захист Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності – важливим і почесним обов'язком громадян України. Для багатьох військовий обов’язок ще донедавна не набував такого важливого значення, як зараз, хоча він завжди встановлювався з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення.

Захист Вітчизни є конституційним обов'язком кожного громадянина, оскільки оборона країни належить до найважливіших функцій держави і це справа всього народу. Так стаття 65. Конституції України зазначає  - Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону. Одним з таких законів є Закон України від 6 грудня 1991 р. «Про оборону України». Відповідно до якого оборона України визначається як система політичних, економічних, соціальних, воєнних, наукових, науково-технічних, інформаційних, правових, організаційних, інших заходів держави щодо підготовки до збройного захисту та її захист у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Що безумовно є справою честі і обов'язком кожного громадянина і забезпечує незалежність, територіальну цілісність, захист інтересів держави і мирного життя народу України. Оборона України базується на готовності та здатності органів державної влади, усіх ланок воєнної організації України, органів місцевого самоврядування, єдиної системи цивільного захисту, національної економіки до переведення, при необхідності, з мирного на воєнний стан та відсічі збройній агресії, ліквідації збройного конфлікту, а також готовності населення і території держави до оборони.

Відповідно обороноздатністю держави являється здатність держави до захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Яка складається з матеріальних і духовних елементів та є сукупністю воєнного, економічного, соціального та морально-політичного потенціалу у сфері оборони та належних умов для його реалізації. Захист Вітчизни — це не лише її оборона. Це і стан захищеності державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного і оборонного потенціалу, законних інтересів держави та прав громадян від посягань з боку окремих організацій, груп та осіб, це відповідний рівень громадського порядку та громадської безпеки, збереження національної культури та ін. Всі ці аспекти захисту Вітчизни мають відстоюватись громадянами.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України. Громадяни України чоловічої статі, придатні до проходження військової служби за станом здоров'я і віком, а жіночої статі – за відповідною фаховою підготовкою згідно із законодавством. А також проходять військову службу та виконують військовий обов'язок у запасі. Громадяни України в установленому законом порядку можуть створювати громадські організації для сприяння зміцненню оборони держави.

Громадяни, які проходять державну військову службу у Збройних Силах України, при виконанні обов'язків служби носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються законом військові звання. Порядок позбавлення якого визначається законом.

Згідно з ст. 1 Закон України від 5 березня 1998 р. «Про Раду національної безпеки і оборони України». Рада національної  безпеки  і  оборони  України відповідно до Конституції України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України. Згідно з яким виконує відповідні функції та має повноваження  у цій сфері.

Військова служба у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, полягає в професійній діяльності придатних до неї за станом здоров'я і віком громадян України, пов'язаній із захистом Батьківщини. Порядок проходження громадянами України військової служби визначається Законом України від 25 березня 1992 р. «Про загальний військовий обов'язок і військову службу».

Як зазначається в цьому Законі, військовий обов'язок  установлюється  з  метою  підготовки громадян   України  до  захисту  Вітчизни,  забезпечення  особовим складом  Збройних  Сил  України,  інших  утворених  відповідно  до законів  України  військових  формувань,  а  також  правоохоронних органів спеціального призначення та Державної  спеціальної  служби транспорту   (далі  -  Збройні  Сили  України  та  інші  військові формування), посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

Військовий обов'язок включає:

            підготовку громадян до військової служби;

            приписку до призовних дільниць;

            прийняття в добровільному порядку (за контрактом)  та  призов на військову службу;

            проходження військової служби;

            виконання військового обов'язку в запасі;

            проходження служби у військовому резерві;

            дотримання правил військового обліку.

У воєнний час загальний військовий обов'язок передбачає також загальне обов'язкове військове навчання громадян.

Ніхто не візьметься вирішувати наші ж проблеми. Не можна стояти осторонь власного життя і власної держави. Ми повинні навчитися пишатися тим, що ми українці, і жити так, щоб Україна пишалася нами.

 

 

 

Начальник Миколаївського

районного управління юстиції                                                          В.М.Козловський

Переглядів: 2714 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Серпень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024