Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2011 » Квітень » 15 » Вимоги до виконавчого документа за новою редакцією ЗУ «Про виконавче провадження»
14:20
Вимоги до виконавчого документа за новою редакцією ЗУ «Про виконавче провадження»
     Примусове виконання рі­шень в Україні покладається на Державну виконавчу службу. Державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа, який повинен відповідати вимогам Закону України "Про виконавче провадження".
                  Він повинен містити: назву документа, дату видачі та найменування органу, посадової особи, що його видали, дату і номер рішення, за яким його видано, найменування (для юридичних осіб) або прізвище, ім'я та по батькові  - для фізичних осіб стягувача і боржника, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний номер суб'єкта господар­ської діяльності стягувача та боржника за його наявності (для юридичних осіб), індивідуальний ідентифікаційний номер стягувача та боржника за його наявності (для фізичних осіб -платників податків), а також інші відомості, якщо вони відомі суду чи іншому органу, що видав виконавчий документ, які ідентифікують стягувача та боржника чи можуть сприяти примусовому виконанню. Також у документі має бути резолютивна частина рішення, дата набрання чинності рішенням, строк пред'явлення виконавчого документа до виконання. Він має бути підписаний уповноваженою посадовою особою і скріплений печаткою.
     Звертаю увагу читачів, що новою редакцією ЗУ «Про виконавче провадження» передбачено і нові вимоги до виконавчого документа, необхідні для відкриття виконавчого провадження.
    До них, зокрема, відносяться такі (ст. 18 нового Закону) :
  • виконавчий документ дійсний за умови, що він скріплюється гербовою печаткою установи, якою видано, у разі коли законодавством передбачено наявність такої гербової печатки у такої установи;
  • у разі якщо рішення поставлено на користь кількох позивачів або проти кількох відповідачів, а також якщо присуджене майно перебуває в кількох місцях, у виконавчому документі вказується тільки один боржник і лише один стягувач, при цьому також вказується, що рішення виконується в якійсь частині або стягнення проводиться солідарно.

             Дане нововведення можна назвати цілком логічним, адже за відсутності таких вимог суди можуть видавати один виконавчий лист про стягнення присудженого з декількох відповідачів або ж кільком стягувачам один виконавчий лист на всіх.

     Важливо також відзначити, що ще однією умовою відкриття виконавчого провадження на підставі судового рішення є додаток до заяви стягувача копій документів, що підтверджують виконання ухвали суду про забезпечення позову, у разі якщо такі заходи застосовувалися судом.

             Нажаль, на сьогодні ще досить часто трапляються випадки, коли на виконання пред’являються виконавчі документи, що не відповідають вищевказаним вимогам:

    - не вказані повністю ім’я та по-батькові боржника чи стягувача, а лише прізвище і ініціали;

-  не повністю вказана адреса сторін ( наприклад, зазначено населений пункт, але відсутня вказівка на вулицю, номер будинку або квартири );

  -   не вказаний ідентифікаційний номер боржника.

   Дехто, особливо у сільській місцевості, де здебільшого один одного люди знають , так би мовити й без знання назви вулиці, чи номера квартири, а тим більше не по ідентифікаційному номеру, вважає такі вимоги надмірними. Проте, слід зауважити, що в роботі державного виконавця така ідентифікуюча інформація є дуже важливою, оскільки він має ставити свої вимоги лише особі, яка дійсно є боржником, а не має одинакові з ним прізвище , ім’я та по - батькові, а так само , накладати арешт чи звертати стягнення на майно, лише належне боржнику.

У разі невідповідності виконавчого документа вимогам, передбаченим статтею 18 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець відмовляє у відкритті виконавчого провадження на підставі ( п. 6 ст. 26 ЗУ «Про виконавче провадження)

Підготувала провідний спеціаліст ВДВС МРУЮ                                 С.Юзифішин

Переглядів: 2877 | Додав: АЛЯ | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024