Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2011 » Лютий » 2 » Принцип неприбутковості громадських організацій
10:51
Принцип неприбутковості громадських організацій
   Відповідно до частини 3 статті 1 Закону України «Про об’єднання  громадян», дія даного Закону не поширюється на об’єднання громадян, що мають основною метою одержання прибутків. Таким чином, законодавець встановив принцип неприбутковості громадських організацій та політичних партій.
 
Засновниками громадських організацій у статутному документі часто зазначається, що об’єднання діє з дотриманням принципу неприбутковості, однак, бувають випадки, коли наступні положення статутного документу суперечать  йому. Зокрема:
  • Право громадської організації бути позивачем і відповідачем в господарському суді  Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду  мають підприємства, установи організації, інші юридичні особи, громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність.
  • Здійснення громадською організацією видавничої діяльності. Стаття 3 Закону  України «Про видавничу справу» зазначає, що видавнича  справа  спрямована на: задоволення потреб особи, суспільства, держави у видавничій продукції та отримання прибутку від цього виду діяльності;

  • Проведення організацією фестивалів, концертів, інших заходів. Відповідно до статті 1 Закону України «Про гастрольні заходи в Україні» Гастрольні заходи, за винятком благодійних  гастрольних  заходів, проводяться з метою отримання доходів. До гастрольних заходів  дана стаття відносить видовищні заходи (фестивалі, концерти, вистави, лекційно-концертні, розважальні програми, виступи пересувних циркових колективів, пересувні механізовані атракціони типу "Луна-парк" тощо) закладів, підприємств, організацій культури, творчих колективів, у тому числі тимчасових, окремих виконавців за межами їх стаціонарних сценічних  майданчиків.

  • Здійснення(забезпечення) організацією туристичної діяльності. Стаття 5 Закону України «Про туризм»визначає чіткий перелік суб’єктів, що здійснюють (забезпечують) туристичну діяльність (створюють туристичний продукт, надають туристичні послуги (перевезення, тимчасового розміщення, харчування, екскурсійного, курортного, спортивного, розважального та іншого обслуговування) чи здійснюють посередницьку діяльність із надання характерних та супутніх послуг) в даному переліку громадські організації не зазначені. Крім того, відповідно до частини 4 статті 1 Закону України «Про туризм» туристичний продукт -  попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною  ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги  з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо);

  • Здіснення організацією інших видів діяльності, ніж тих, що чітко зазначені у статутному документі. Підпункт 13 пункту 11 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», зазначає, що Статутні документи неприбуткових організацій мають містити вичерпний перелік видів їх діяльності.

  • Формування майна організації за рахунок банківських кредитів. Відповідно до статті 2 Закону України «Про банки і банківську діяльність» банківський кредит- це будь-яке зобов’язання банку надати певну суму грошей, будь-яка гарантія, будь-яке зобов’язання придбати право вимоги боргу, будь-яке продовження строку погашення боргу, яке надано в обмін на зобов’язання боржника щодо повернення заборгованої суми, а також на зобов’язання на сплату процентів та інших зборів з такої суми, а оскільки громадська організація є неприбутковою, то  відповідно  до ст.21 Закону України «Про об’єднання громадян» кошти та інше майно громадян можуть використовуватись лише для виконання статутних завдань або на благодійні цілі ,(а не на сплату процентів).

  • Матеріальне заохочення членів громадської організації, надання їм матеріальної допомоги, розподіл коштів організації між членами у випадку її ліквідації порушує вимоги статті 21 Закону України «Про об’єднання громадян», яка забороняє розподілювати кошти організації між її членами .

   
Переглядів: 1115 | Додав: АЛЯ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024