Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2011 » Вересень » 2 » Право дитини на захист від фізичного та психологічного насильства
12:08
Право дитини на захист від фізичного та психологічного насильства
   Кожна дитина має право на захист від  усіх  форм  фізичного  та  психологічного насильства, образи  чи  зловживань,  відсутності  піклування  чи  недбалого  і брутального   поводження  та  експлуатації,  включаючи  сексуальні зловживання,  з боку батьків, законних опікунів чи будь-якої іншої особи, яка турбується про дитину.
   Такі  заходи  захисту,  у  випадку необхідності, включають ефективні  процедури  для  розроблення соціальних програм з  метою надання  необхідної підтримки дитині й особам,  які турбуються про неї,  а  також  здійснення  інших  форм  запобігання,   виявлення, повідомлення,  передачі  на  розгляд,  розслідування, лікування та інших  заходів  у  зв'язку  з  випадками  жорстокого  поводження з дитиною,  зазначеними  вище,  а також, у випадку необхідності, для порушення початку судової процедури.
  Право дитини на захист від усіх форм насильства в Україні гарантовано ст. 10 Закону україни «Про охорону дитинства», відповідно до якої кожній дитині   гарантується   право   на  свободу,  особисту недоторканність та захист гідності.  Дисципліна і порядок у сім'ї, навчальних  та  інших  дитячих  закладах  мають забезпечуватися на принципах,  що  грунтуються  на  взаємоповазі,  справедливості   і виключають приниження честі та гідності дитини.
   Держава здійснює захист дитини від:
усіх форм  фізичного   і   психічного  насильства,  образи, 
недбалого і жорстокого поводження з нею, експлуатації,  
включаючи сексуальні зловживання,  у тому числі збоку 
батьків або осіб, які їх замінюють;
втягнення у  злочинну  діяльність,  залучення   до  вживання алкоголю, наркотичних засобів і психотропних речовин;
   залучення до    екстремістських   релігійних   психокультових угруповань  та   течій,   використання   її   для   створення   та розповсюдження    порнографічних   матеріалів,   примушування   до проституції,  жебрацтва,  бродяжництва, втягнення до азартних ігор тощо.
    Держава через органи опіки і піклування, служби у справах неповнолітніх, центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді у порядку, встановленому законодавством, надає дитині та особам, які піклуються про неї, необхідну допомогу у запобіганні та виявленні випадків жорстокого поводження з дитиною, передачі інформації про ці випадки для розгляду до відповідних уповноважених законом органів для проведення розслідування і вжиття заходів щодо припинення насильства.
   Дитина вправі особисто звернутися до органу опіки та піклування, служби у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, інших уповноважених органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів.
   Розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється.
   Процедура розгляду скарг дітей на порушення їх прав і свобод, жорстоке поводження, насильство і знущання над ними в сім'ї та поза її межами встановлюється законодавством.

Підготувала:
провідний спеціаліст МРУЮ
Аліна Шабліста
Переглядів: 2955 | Додав: АЛЯ | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024