Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2012 » Червень » 5 » День відкритих дверей у суді
16:26
День відкритих дверей у суді

 

31 травня 2012 року у Миколаївському районному суді Львівської області проведено День відкритих дверей.

В рамках заходу виступав спеціаліст 1 категорії Миколаївського районного управління юстиції Дмитречко В. М.  з доповіддю на тему: «Право на безоплатну правову допомогу».

У заході взяли участь учні та вчителі Березинської та Стільської сільських шкіл, студенти та викладачі Стрийського коледжу ЛНАУ, студенти Львівського національного університету внутрішніх справ, представники місцевих ЗМІ.


На фото: голова суду Березюк Г.М. та керівник апарату суду Дмитречко М.М.

Почесними відвідувачами суду цього дня були депутат Миколаївської районної ради Шипов Ю.О. та депутат Миколаївської міської ради Левицький О.В.

Програма проведення Дня відкритих дверей включала в себе екскурсію Будинком Правосуддя, зустріч з головою суду, суддями та працівниками апарату суду, участь у судових засіданнях.

Відвідувачі мали змогу почути доповіді на теми: «Історія створення Миколаївського районного суду Львівської області» (Балюк М.В.), «Завдання суду. Нововведення у законодавстві з питань судоустрою» (Березюк Г.М.), «Апарат суду: організація роботи, розподіл обов’язків між працівниками» (Дмитречко М.М.), «Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів» (Деміда Р.Р.), «Конвенція ООН про права дитини: універсальні мінімальні стандарти для всіх дітей» (Лі П.В.), «Безоплатна правова допомога» (Дмитречко В.М.). Також було продемонстровано роботу програми автоматизованого документообігу Д3 (Федчук Н.В., Корчинський О.І., Савків Л.М.) та проведено правову вікторину, переможців якої нагороджено Конституцією України, Правилами дорожнього руху, кодексами.

 

На фото: спеціаліст 1 категорії Миколаївського районного управління юстиції Дмитречко В.М. розповідає про безоплатну правову допомогу. Текст доповіді:

Законом передбачено створення двох взаємопов`язаних складових системи безоплатної правової допомоги - первинної та вторинної.

Первинна безоплатна правова допомога охоплюватиме такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (окрім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна первинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Вторинна безоплатна правова допомога включатиме захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

. Безоплатна вторинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг:

1) захист від обвинувачення;

2) здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

3) складення документів процесуального характеру.

Первинна безоплатна правова допомога надаватиметься всім особам, які перебувають під юрисдикцією України.

Надаватимуть таку допомогу органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права, спеціалізовані установи (їх утворення є дискреційним повноваженням, а не обов’язком органів місцевого самоврядування). Органи місцевого самоврядування можуть також укладати договори з юридичними особами приватного права, адвокатами або фізичними особами.

Право на вторинну безоплатну правову допомогу мають малозабезпечені особи, які перебувають під юрисдикцією України, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців», ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом), реабілітовані особи.

Крім того, таке право матимуть особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства, особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України є обов’язковою участь захисника.

Така допомога надаватиметься також особам, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, особам, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

До того ж скористатися правом на вторинну безоплатну правову допомогу можуть громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, які зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

Така допомога надаватиметься центрами з надання вторинної безоплатної правової допомоги при головних управліннях юстиції та адвокатами, залученими на конкурсній основі (постійно, за контрактом, або тимчасово, на підставі договору). Планується, що такі центри будуть утворені до 1 січня 2013 р.

Відмовити в наданні вторинної безоплатної правової допомоги можуть, якщо особа не належить до жодної з категорій осіб, передбачених Законом, якщо особа подала неправдиві відомості або фальшиві документи з метою віднесення її до однієї з таких категорій, якщо вимоги особи про захист або відновлення її прав є неправомірними. Крім того, особі може бути відмовлено, якщо раніше їй надавалася вторинна безоплатна правова допомога з того самого питання або якщо особа використала всі національні засоби правового захисту.

Переглядів: 1389 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024