Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2012 » Вересень » 27 » Деякі аспекти спадкування земельної ділянки
16:05
Деякі аспекти спадкування земельної ділянки

Спадкування земельної ділянки як і іншого нерухомого майна відбувається за двома видами (ст. 1217 ЦКУ)  заповітом чи законом, проте спадкування за законом має місце за відсутності заповіту.

Земельна ділянка може успадковуватись лише тоді, коли у її власника є правовстановлюючий документ, що посвідчує її право власності на таку земельну ділянку. А на сьогодні такими документами є:  державний акт на право власності на земельну ділянку; угода про перехід права власності на земельну ділянку з дорученим  до неї державним актом на право власності на земельну ділянку з відповідними відмітками нотаріуса та територіального органу земельних ресурсів про перехід такого права; свідоцтво про право на спадщину з дорученим до нього державним актом на право власності на земельну ділянку спадкування з відповідними відмітками нотаріуса та територіального органу земельних ресурсів про перехід такого права до спадкоємців.

За наявності цих документів земельна ділянка входить до спадкової маси. Спадкоємці отримують свідоцтво про право на спадщину, де зазначається майно, що успадковується повністю (один спадкоємець) або ж частка такого майна (декілька спадкоємців).

Якщо земельна ділянка успадковується одним спадкоємцем, нотаріус одразу робить відмітку на державному акті про перехід права власності на успадковану земельну ділянку до спадкоємця і віддає його разом із свідоцтвом про право на спадщину.

У випадку коли житловий будинок, який належав на праві власності померлому громадянину, розташований на неприватизовані земельній ділянці, тобто: до 01.01.2002 року місцевою радою не приймалось рішення про передачу у приватну власність такої земельної ділянки; взагалі немає рішення про передачу у власність цієї земельної ділянки; рішення ради про передачу у власність земельної ділянки прийнято після 01.01.2002 року, однак не зареєстровано та не видано за життя громадянина державного акта на право власності на земельну ділянку така земельна ділянка не можу бути успадкована. Разом з тим відповідно до ст. 120 ЗКУ та ст. 1225 ЦКУ до спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право користування земельною ділянкою, на якій вони розміщені.

В такому випадку спадкоємці повинні оформити своє право на земельну ділянку, на якій розміщено успадкований житловий будинок. Таке право може бути оформлено шляхом звернення спадкоємців до місцевої ради, яка відповідно до їх заяви має прийняти рішення або про безоплатну передачу у приватну власність цієї земельної ділянки без зміни цільового призначення, або ж про передачу в оренду. При цьому слід враховувати, що: безоплатна приватизація земельної ділянки може мати місце лише для громадян України; безоплатна земельна ділянка може бути передана лише один раз по визначеному статтею 121 ЗКУ цільовому призначенню; за наявності двох і більше спадкоємців земельна ділянка можу бути передана безоплатно у сумісну власність за умови, що жоден із них не скористався раніше правом безоплатної приватизації земельної ділянки для обслуговування житлового будинку і господарських споруд; якщо спадкоємець (хоча б один) є іноземцем чи вже скористався правом безоплатної приватизації земельної ділянки для обслуговування житлового будинку і господарських споруд, то оформити земельну ділянку можливо або в оренду (спільну оренду), або ж такий громадянин має право викупити земельну ділянку (її частину).   

                                                                                                         

 Начальник  відділу державної реєстрації

 речових прав на нерухоме майно 

РС Миколаївського РУЮ

Угера Володимир Андрійович

 

Переглядів: 3020 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024