Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2011 » Липень » 18 » Поняття первинної правової допомоги та умови її надання
16:58
Поняття первинної правової допомоги та умови її надання
Зовсім недавно набув чинності Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (дальше - Закон), що значною мірою встановив додаткові гарантії забезпечення права на правову допомогу, закріпленою у статті 59 Конституції України. Право на безоплатну правову допомогу вказується в Законі, як гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.
Законом вводяться деякі нові терміни, зокрема – безоплатна первинна правова допомога та безоплатна вторинна правова допомога. Розглянемо їх детальніше.
Безоплатна первинна правова допомога - вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.
Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг:
1) надання правової інформації;
2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань;
3) складення заяв, скарг та інших документів правового
характеру (крім документів процесуального характеру);
4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної
правової допомоги та медіації.
Суб'єктами надання безоплатної первинної правової допомоги відповідно до статті 9 Закону в Україні є:
1) органи виконавчої влади;
2) органи місцевого самоврядування;
3) фізичні та юридичні особи приватного права;
4) спеціалізовані установи.
Під спеціалізованими установами мається на увазі неприбуткові організації, утворені органами місцевого самоврядування з урахуванням потреб територіальної громади відповідної адміністративно-територіальної одиниці. Такі установи користуються правами юридичної особи, мають власні бланки, печатку із своїм найменуванням та фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів чи інших не заборонених законодавством джерел.
Звернення про надання одного з видів правових послуг, передбачених рамках безоплатної первинної правової допомоги, надсилаються або подаються особами, які досягли повноліття, безпосередньо до центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції. Звернення, що стосуються дітей, осіб, визнаних судом недієздатними, або дієздатність яких обмежена судом надсилаються/подаються відповідно їхніми законними представниками, опікунами чи піклувальниками.
Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані надати такі послуги протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення. Якщо у зверненні особи міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, така правова допомога надається не пізніше п'ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення. Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування, до якого надійшло звернення особи, такий орган протягом п'яти календарних днів повинен надіслати це звернення до відповідного органу та повідомити про це особу, яка подала звернення.

Підготував спеціаліст 1 категорії Дмитречко В. М.
Переглядів: 1563 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024