Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2013 » Травень » 20 » Обіцянка хабара
12:39
Обіцянка хабара

Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за обіцянку хабара

Верховна Рада  в першому читанні за основу і в цілому прийняла законопроект № 2802 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо приведення національного законодавства у відповідність зі стандартами Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією", яким пропонується віднести отримання неправомірної вигоди і всіх дій, пов'язаних з таким діянням, до кримінальних злочинів. Цим законом термін "хабар" замінений поняттям "неправомірна вигода".

Закон передбачає криміналізацію всіх елементів активного і пасивного хабарництва, у тому числі обіцянку неправомірної вигоди, а також встановлення кримінальної відповідальності за прийняття пропозиції або обіцянки неправомірної вигоди.

Так, за пропозицію посадовій особі неправомірної вигоди за вчинення або невчинення нею тої чи іншої дії в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, встановлюється покарання від штрафу (250-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі на термін від 3 до 6 років з конфіскацією майна.

За прийняття посадовою особою пропозиції неправомірної вигоди встановлюється покарання у вигляді штрафу від 750 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отримання неправомірної вигоди службовою особою з використанням наданої їй влади чи службового становища карається штрафом від 1 тис. до 1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або позбавленням волі на строк від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Отримання посадовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, або отримання такої вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Неправомірною вигодою в особливо великому розмірі вважається вигода, що у 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Крім того, закон розширює межі застосування диспозицій корупційних правопорушень таким чином, щоб відповідні положення стосувалися випадків, коли корупційна дія відбувається в інтересах третьої сторони; встановлення більш жорстких, порівняно з існуючими, санкцій за корупційні діяння в публічній сфері; усунення ризику зловживання інститутом дійового каяття, шляхом введення додаткових обов'язкових умов для можливого звільнення від відповідальності за корупцію (впровадження обов'язкового поєднання двох чинників - здирство і добровільне інформування органу досудового розслідування, тоді як раніше для такого звільнення було достатньо будь-який з цих двох умов).


Спеціаліст 1 категорії Миколаївського районного управління юстиції                            В.М. Дмитречко 

Переглядів: 664 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024