Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2014 » Січень » 20 » Як вирішити конфлікти в сім'ї?
15:56
Як вирішити конфлікти в сім'ї?

Співіснування поколінь не має якісь фіксовані правила, але вирішення проблеми знайти все ж можна. Найголовніше, на чому засновано попередження і вирішення сімейних конфліктів між людьми різного віку – це вміння і бажання з'ясовувати різні точки зору, переживання ситуації з урахуванням інтересів обох сторін. Як ми можемо краще зрозуміти один одного, якщо ми такі різні? Як ми можемо інших зробити більш чутливими по відношенню до ситуації? І як можна допомогти людям розширити свої уявлення про молодість і старість?

Все залежить від конкретної ситуації і від конкретної сім'ї. Ось основні «інструменти», за допомогою яких можна виправити складну ситуацію:

1. Ідентифікація проблеми;

2. Роз'яснення причини займаної позиції і прояв емпатії (співпереживання);

3. Вжиття заходів до усунення конфлікту;

4. Зміна ставлення до подібної ситуації: розуміння позиції протиборчої сторони усуває можливі конфлікти в майбутньому. Розуміння – краща профілактика конфліктів.

Сімейні конфлікти та їх причини завжди тісно пов'язані між собою. Ми готові привести хоч і не повний, але докладний перелік тих недоліків у внутрішньосімейних зв'язках, які можуть істотно вплинути як на якість взаємин, так і на подальше психологічне благополуччя сім'ї. Ось деякі приклади:

Неможливість виразити свої почуття. У сім'ях з нездоровим психологічним кліматом її члени, як правило, приховують свої почуття і відкидають їх прояву іншими людьми. Роблять вони це головним чином для того, щоб уникнути душевного болю і психологічних травм.

Відсутність зв'язку. У неблагополучних сім'ях дуже рідко відбувається відкрите спілкування між родичами. Якщо виникають сімейні конфлікти, члени сім'ї починають уникати один одного, емоційно віддаляючись і замикаючись в собі.

Прояви гніву. Якщо виникають якісь проблеми, нездорова сім'я намагається приховати їх, замість того щоб зустріти лицем до лиця і постаратися їх вирішити. У такій сім'ї часто ведуться суперечки про те, хто несе відповідальність за виникнення тієї чи іншої проблеми, і такі суперечки найчастіше призводять до спалахів гніву і навіть до застосування сили. Такі відносини викликають повний хаос і змушує учасників конфлікту ставати глухими до чужих почуттів. Попередження і вирішення сімейних конфліктів на такій стадії відносин стають дуже скрутними.

Нечіткі межі «особистої території». У неблагополучних сім'ях відносини носять нестабільний, хаотичний характер. Деякі члени сім'ї пригнічують інших, не поважаючи їх індивідуальність. Таке порушення особистісних кордонів може призвести не тільки до конфлікту, але і до дій, які можна підвести під визначення «сімейне насильство».

Маніпулювання. Маніпулятори виражають свій гнів і розчарування єдино доступним їм методом: вони намагаються тиснути на інших, щоб викликати у них почуття провини і сорому. Таким чином вони намагаються домогтися, щоб інші робили те, чого хочуть самі маніпулятори.

Негативне ставлення до життя і один до одного. У деяких сім'ях кожен ставиться до решти з деякою підозрою і недовірою. Вони не знають, що таке оптимізм, і у них, як правило, абсолютно відсутнє почуття гумору. Родичі мають дуже мало спільних інтересів і рідко знаходять спільну тему для розмови.

Заскнілі відносини. Буває і так, що члени сім'ї розуміють, що щось іде не так, але у них не вистачає мужності, щоб спробувати щось змінити і почати діяти якось по-новому. Це створює великі труднощі у відносинах, домочадці не можуть відчути себе вільно, щоб розвиватися, як особистості. Вони воліють жити минулим, тому що в сьогоденні не можуть впоратися з негативними змінами.

Соціальна ізоляція. В більшості своїй члени психологічно нездорової родини самотні. Вони ізольовані один від одного, і всі їх відносини розвиваються (якщо вони ще не втратили здатність розвивати міжособистісні відносини) поза сім'єю. Найчастіше від такої ізоляції страждають діти, які ростуть в умовах сім'ї з нездоровими відносинами. Іноді для них стає характерним антисоціальна поведінка, що в підсумку призводить до ще більшої особистісної ізоляції – в такій ситуації не залишається навіть друзів.

Стрес і психосоматичні захворювання. Невисловлені емоції можуть негативно позначитися на здоров'ї та стати причиною психосоматичних захворювань. Така людина поступово втрачає енергію і вже більше не може піклуватися про сім'ю, як раніше. Як правило, він навіть сам не усвідомлює, що нездужає; не дивно, що цього не розуміють і його близькі. Вони сприймають його апатію як байдужість до проблем сім'ї, і це служить поштовхом до виникнення конфліктів. А адже справжнє визначення цих конфліктів – просте непорозуміння!

Якщо ви знайдете в своїх відносинах хоча б один з названих ознак назріваючого неблагополуччя, то в паніку впадати не треба; але зробити серйозні висновки і постаратися виправити відносини дуже навіть варто! Попередження і вирішення сімейних конфліктів багато в чому залежать від вашого бажання знайти спільну мову з близькими.

Хоча, справедливості заради треба сказати, що одного бажання все ж недостатньо. Треба ще знати, як саме можна залагодити конфлікт і налагодити здорові відносини. Ось про це ми зараз і поговоримо, враховуючи різні типи конфліктів.

 

Матеріал підготував: спеціаліст 1 категорії Миколаївського РУЮ

Дмитречко В.М.

 

Переглядів: 2138 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024