Миколаївське районне управління юстиції

  

Головна | Мій профіль | Вихід
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Правова допомога
konkurs advokatiw 5
Статистика
Головна » 2014 » Березень » 24 » Домашнє насильство
13:04
Домашнє насильство

Домашнє  насильство? це ті які стали звичними фізичні, словесні, моральні і економічні образи і примусу з метою залякування і отримання влади одних членів сім'ї над іншими. Таким чином, домашнє насильство - це не тільки традиційно припускаються побої і сексуальне насильство.

Існують і приховані форми: систематичні образи і приниження гідності, примусова ізоляція від зовнішнього світу (заборона на роботу, навчання, на зустрічі з друзями і навіть родичами ), економічні утиски (жорстке обмеження у фінансах і вимога детальної звітності - нерідко при забороні заробляти самостійно).

На жаль, домашнє насилля існує у всіх без винятку соціальних групах, з ним стикаються незалежно від рівня доходів, освіти і положення в суспільстві. Проте можна виділити деякі загальні закономірності в особистості як агресора, так і жертви.

Отже, який же психологічний портрет жертви домашнього насильства? Це - низька самооцінка, підвищена тривожність і навіюваність, невпевненість у собі. У дорослих жертв спостерігається виправдання дій кривдника («жертва завжди сама винна»), гіпертрофоване почуття провини, пригнічений почуття гніву, впевненість в тому, що ніхто не може реально допомогти, віра в міф про норму насильницьких стосунків у сім'ї («б'є - значить, любить »,« биття визначає свідомість »,« всіх дітей б'ють батьки »і так далі), у жінок - принижене розуміння ролі жінки в суспільстві і в сім'ї.

А що представляють з себе типові« агресори »? Це люди, які, як правило, і самі піддавалися насильству в дитинстві, вони володіють низькою самооцінкою, звинувачують інших у діях, які здійснюють самі (наприклад, невірні чоловіки приписують дружині постійні зради - або навпаки). Часто вони не усвідомлюють, що їх агресивні дії мають для жертви серйозні наслідки, однак добре розуміють, по відношенню до кого можна і до кого не можна проявляти агресію. «Домашні гвалтівники», як правило, в суспільстві або на хорошому рахунку, або, як кажуть, «ніколи не залучалися»; якщо це чоловік - він традиційний у поглядах на сім'ю і провідну роль в ній чоловіки (як і в усьому суспільстві).

Головною особливістю домашнього насильства є та обставина, що при спробі порвати відносини небезпеку для жертви різко посилюється. Тому в ситуації, коли терпіти більше сил немає, необхідно заздалегідь все продумати і підстрахуватися:

- зібрати ключі від квартири, документи, якщо є можливість - гроші, а також найнеобхідніші речі: одяг, ліки (свої і дітей - при їх наявності) і сховати у доступному, але безпечному місці - у рідних, у знайомих;

- домовитися з надійними сусідами, щоб вони викликали міліцію, якщо почують характерні крики з квартири;

- не загрожувати відходом даремно, пам'ятати «закон джунглів»: спочатку дій, потім подавай голос. Якщо ви будете лише погрожувати, поступово ваші акції впадуть до нуля: вам вже ніхто не повірить - і в першу чергу ви самі втратите віру в здатність здійснити свій намір;

- заздалегідь домовитися з родичами, друзями або знайомими (бажано - невідомими агресору) про надання притулку в разі необхідності; заховати і знищити всі адреси, які допомогли б йому в пошуках. Ще краще - звернутися до спеціалізованого кризовий центр надання допомоги жертвам насильства. Не тікайте з квартири «у чому є», непідготовлений втечу змусить вас незабаром повернутися - як правило, на надзвичайно невигідних для вас умовах;

- постаратися прийняти всі заходи - по можливості, щоб свідками (а тим більше - жертвами ) насильства не стали діти;

- якщо насильство по відношенню до вас або дітей все ж таки скоєно, постарайтеся розповісти про нього як можна більшій кількості людей: сусідам, друзям, родичам, колегам - згодом вони можуть стати вашими свідками в суді;

- до речі, про суд: у разі заподіяння фізичної шкоди (побоїв, сексуального насильства і т.д.) необхідно обов'язково пройти огляд у медичному закладі (зверніться, наприклад, в травматологічне чи гінекологічне відділення) і ОБОВ'ЯЗКОВО написати заяву в міліцію .

Переглядів: 806 | Додав: Дмитречко_В_М | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Сайти
Корисні посилання
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Copyright MyCorp © 2024